עיר מקדמת קיימות

עיר

עיר מקדמת קיימות

אשכול הפיס יהוד מונוסון בהנהלת ד"ר מיכל שכטר יזם וארגן כנס עירוני בנושא "עיר מקדמת קיימות- לוקחים אחריות על הסביבה". ראש העיר, גב' יעלה מקליס פועלת בתחומים רבים להעלאות מודעות לנושא קיימות על ידי פעילויות שונות במטרה להכיר את הצרכים העירוניים בנושא קיימות בעיר יהוד-מונוסון ושיצביעו על מתווה פעולה שיוביל לשינוי בהתנהגות ובקבלת החלטות במרחב העירוני. אחת מנקודות ההשפעה החשובות והבסיסיות קשור חינוך דור העתיד החל מבית הספר היסודיים ועד לתיכון.
בכנס השתתפו, מפקחים, מנהלים, תלמידים מרוב בתי הספר בעיר, תושבים ועובדי הרשות, כולם נטלו חלק בגיבוש מהלך עירוני שמקדם צורך קיומי של החברה לחיים בסביבה בת קיימה בעידן הגלובלי שבו השינויים המתרחשים סביבנו משפיעים על חיינו ויכולתנו להמשיך להתקיים. עלינו לאמץ תפיסת עולם המאגדת בתוכה חשיבה שמתחשבת במה שאנחנו משאירים אחרינו, אויר נקי, אנרגיה מתחדשת, שמירה על מקורות מים, צמחיה ובעלי חיים למענינו ולמען אלו שיבואו אחריו.
מדובר במפגש ראשון מתוך שלושה, שיעסקו בשלושה נושאים: גנון והדברה, חיסכון במשאבים ובריאות הציבור. בכנס שהיווה את המפגש הראשון של הכנס הציגה
ראש העיר, בחלק הראשון תאת מדיניות הרשות למימוש ערכי קיימות ואיכות סביבה ושהובילו להחלטה להפסיק את השימוש בריסוס כימי נגד עשבים שוטים ברחבי העיר ובשטחי בור.

ענבר קשת מאגף איכות הסביבה וחזות העיר, הציגה את הנעשה בעיר בתחום הקיימות.
פרופ' צביקה מנדל מהיחידה להגנת הצומח, מכון וולקני ריתק את המשתתפים בהרצאתו "האתגרים שבהדברה ירוקה ידידותית לסביבה במרחב העירוני ,המדע והמעשה".
חלקו השני של הכנס בהתקיים בקבוצות לימוד בהנחיית מנחים מומחים לנושא , תושבי בעיר, יונת שוורץ, יואב אגוזי ואמיר מרדכי.
בהנחיית מר אמיר מרדכי, התקיים דיון על המצב הסביבה האקולוגית בעיר. המשתתפים למדו על נחל יהוד על מגוון צמחים ובעלי החיים הקיימים בסמוך לעיר, למדו שבטבע קיים איזון כלכלי ויש יחסי גומלין ועל השאיפה לקיימות ויחסי גומלין של האדם עם הסביבה. נלמד המושג ביופילה- הקשר החיוני בין אדם לטבע ועל האופן שבו נוכל להתקשר עם הטבע.
יונת שוורץ הובילה קבוצת דיון בנושא הסברה העלאת מודעות סביבתית, שדן בחשיבות ההסברה, פרסום, שיווק בדרכים מגוונות ושונות. לאחר צפיה בסרטון על הרס האדם וראינו את הכח הרב שיש לתמונות וסרטונים. בהמשך הדיון התבהר שנושא אי הדברת העשבים הנו מורכב כמו שנושא החרקים המועילים / מזיקים מורכב. ולכן חשובים מסרים ברורים וקלים להבנה.
הרעיונות של הילדים זרמו והיו יצירתיים ביותר! בין הרעיונות – לוגו וסלוגן (תחרות, ובהמשך הם ילוו את כל הקמפיין), מסרים מתאימים לילדים אך גם אחרים למבוגרים, בני נוער, קבוצות שונות בעיר), שילוט ברחבי העיר, מיתוג – חולצות, סל רב פעמי, עטים, צמידים, להעלאת המודעות. בין הרעיונות המקוריים שהציעו התלמידים חשיפת המרים נכללו הסברים על קרטוני חלב / מיץ טבעי / מים/ קרטיבים. כדי ליישם הנל – לייצר מדבקות זולות שיופצו ובתאריך מסוים בין בחנויות השונות בעיר (מבצע של תלמידים בתיאום החנויות), פרסום בכל האמצעים האלקטרוניים והנוספים, הצגות, תחרות צילומי טבע בעיר, המצאת משחקי ילדים. ועוד.
הקבוצה השלישי דנה בגינון עירוני מחוץ לקופסה , בהנחיית יואב אגוזי
עסקה בשאלה מה יכול לספק הגינון העירוני? המשתתפים ניסו למצוא תשובות ממידע שהוצג ומסרטונים שהוצגו.
צמחי נוי, צל (והפחתת אי-החום העירוני), יצירת מזון (ו"נוף אכיל'), מקום מיוחד להיות בו, השראה, מפגש עם טבע, הגדלת השטחים לחלחול מים (הרוויה של מי התהום והורדת עומס ממערכות הביוב), שיפור האויר (יצירת חמצן וספיחת פחמן דו-חמצני אבק ורעלים על ידי צמחיה), מוקד ליצירת קהילה, בניית חוסן חברתי, שימור טבע (מקלט למינים בסכנה, כמו דבורים וציפורים), יצירת זהות מקומית, והזדמנות לפיתוח תוכניות חינוכית.

הכנס היווה נקודת פתיחה שלאחריה יבואו מפגשים נוספים למימוש רעיונות המהפכניים.